Investér i guld og diamanter
En investering i smykker, ædelmetaller og ædelstene kan være en rigtig god forretning.
Priserne på ædelmetaller og juveler er i de seneste år steget betydeligt og i nogle tilfælde også mere end eksempelvis aktier. I nedgangstider har sådanne aktiver ofte været mere stabile end finansielle aktiver. På grund af usikkerhed på netop aktiemarkederne har mange investorer fra tid til anden søgt imod alternative investeringer, herunder råvarer, vin, kunst, smykker mv.
Investerer du eksempelvis i smykker, får du ikke alene en smuk ting, du kan nyde synet af. Du får faktisk også en værdifast investering, som kan stige i pris over tid. Du skal dog være opmærksom på, at du kan blive skattepligtig i forhold til en eventuel fortjeneste på smykket, men det afhænger af hensigten med investeringen.
I 1922 vedtog man Lov om Indkomst- og Formueskat til Staten. Denne lov sætter sammen med ekstra særlovgivning på området rammerne for, hvordan det forholder sig, når man har gevinst eller tab på videresalg af aktiver.
Udgangspunktet er, at man ikke er skattepligtig, hvis man investerer i et formuegode og det siden stiger i værdi, og man sælger det igen med fortjeneste. Det gælder eksempelvis det flotte smykke, du købte og gik med og siden solgte med gevinst, maleriet du hang på væggen og nød synet af, indtil du solgte det, eller den af de 6 flasker vin i kassen, som du ikke drak men i stedet satte på auktion.
Anderledes forholder det sig dog, hvis du køber med spekulation for øje. Altså hvis du køber mere end almindeligt til privat brug og ikke anvender det købte frem til, at du sælger aktivet med gevinst. Eller tab. Det er en konkret vurdering i hvert tilfælde, men der er forskel på en diamant indfattet i en ring og flere løse ædelstene i en æske. Et guldsmykke og en hel guldbarre. Eller om du køber vinen med hensigt om at drikke den, eller om du køber så mange kasser at formålet er at tjene penge på aktivet, allerede når du foretager investeringen. Og er din investering med spekulation for øje, så er gevinsten skattepligtig.
At købe mange flotte smykker og nyde at gå med dem, er ikke noget, som du bliver skattepligtig af, hvis du en dag sælger nogle af dem igen med gevinst, hvis det ikke var din hensigt, da du købte dem.
Martin Bech, Statsautoriseret revisor
Investeringsdiamanter
Når vi taler om investeringsdiamanter, er der to kategorier, vi arbejder med Fancy colored diamanter og klassiske hvide diamanter. Diamanter anses som en solid investering, da prisniveauet har været stødt stigende gennem de seneste år.
Hvide diamanter
Hos Theodor Cph anbefaler vi, at man går efter hvide diamanter på over 1,0 Carat og gerne premium tal i carat dvs. 1,0 Ct - 1,5 Ct - 2,0 Ct og i farverne D-E og klarhed VVS1 til Flawless – 3 x Excellent og evt. med Hearts & Arrows.
Prisudviklingen på fancy-farvede og pink-farvede diamanter
Naturlig farvede diamanter er steget 112% de sidste 10 år.
Naturligt farvede pink diamanter er steget mere end 400% de sidste 20 år.
Der er også andre spillere på markedet, der brander sig på at tilbyde investerings værdige diamanter med farverne F-G og VS i klarhed. Vi anbefaler ikke, at man bruger disse diamanter som investeringsdiamanter, da sjældenheden på disse sten ikke er høj nok.